29 липня 2020 р.

Лебеді-шипуни. Спостерігаємо, милуємося, вчимося

Людина, спостерігаючи за природою і її творіннями, може багато чому навчитися. Лебеді відомі подружньою вірністю і незбагненною відданістю.



Історіями лебединої любові і сімейності захоплюються поети і музиканти, присвячуючи водоплавним птахам свої твори.

Лебеді-шипуни. Комишуваха, Донецька обл.
Лебеді-шипуни. Комишуваха, Донецька обл.
Лебідь — один з небагатьох представників фауни, втративши партнера, довго тужить за своєю парою. Створений художниками образ двох благородних птахів з вигнутими шиями у вигляді серця символізує романтичні почуття і вічну любов.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.
Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.
Важко уявити, але факт залишається фактом, в царські часи м’ясо птиці, здатної переживати піднесені почуття, подавали під час банкетів. У 1960-х роках полювання на лебедів було заборонено і всіма улюблені птахи поступово розселилися в дикій природі і на паркових невеликих водоймах.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

Люди підгодовують улюбленців, дають їм імена, охороняють і з захопленням милуються пернатими парочками і їх потомством. Забарвлення лебедів переважно біле, пір’яний покрив налічує понад 20 тисяч пір’я і пуху.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

Лебідь-шипун гніздиться і зимує в заростях очерету в заплавах річок і ставків. Харчуються красені дрібною рибкою, черепашками, хробаками, комахами, частинами водних і болотних рослин, не відмовляться від лугових трав, кукурудзи, злаків і кормових рослин.

Лебеді-шипуни. Комишуваха, Донецька обл.

Дорослі особини важать до 13 кілограмів і мають розмах крил більше 2-х метрів. Це найбільші водоплавні птахи на просторах України, які вміють літати.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

За комфортне і красиве місце для гнізда з достатньою кількістю їжі у лебедів присутня конкуренція, і чужинця вони можуть відганяти, вигинаючи шию назад, розпускаючи крила і шипіти на небажаного гостя.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

Шипунами їх прозвали за своєрідний звук, який вони видають в разі загрози, захищаючи себе і своє сімейство. В ЗМІ зустрічаються публікації про виявлену агресію шипунів в період гніздування і появи потомства.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

Гніздо парочка будує спільно, самець знаходить і приносить стебла очерету або інших рослин, а самка укладає гніздечко, скріплюючи будівельний матеріал мулом. 5-9 малюків, що з’явилися після 34-38 днів інкубації, батьки опікують і навчають лебединим премудростям до самої зимарки. Новонароджені з першої миті появлення на світ готові пізнавати його і пірнути в водну стихію разом з дорослими.

Лебеді-шипуни на річці Бик. Кам'янка, Добропільський р-н, Донецька обл.

Лебідь-шипун не вважається рідкісним птахом і його не внесли до списку Червоної книги України, але це не означає, що красунчики не перебувають під охороною. Їх слід максимально берегти, не лякати і підгодовувати взимку.

Лебеді-шипуни, Комишуваха, Донецька обл.

Немає коментарів:

Опублікувати коментар